Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition

Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition je mednarodno tekmovanje, ki se osredotoča na vprašanja mednarodnega javnega prava in poteka v obliki simulacije postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Sodelujoče ekipe, ki jih je povprečno skorajda 700 (3000 tekmovalcev iz 100 različnih držav in jurisdikcij) se med seboj pomerijo v reševanju hipotetičnega primera, ki se nanaša na štiri področja mednarodnega prava (npr. omejitev gibanja in zaprtje državnih mej med pandemijo, azil, pristojnost sodišča, sestrelitev letala ipd.).

Tekmovanje vsako leto poteka v dveh fazah, in sicer se skupine pomerijo tako v pisni predstavitvi pravnih argumentov kot v 45-minutnem ustnem zagovoru rešitev problemov pred priznanimi pravniki, sodniki, odvetniki in profesorji. Pisni del se uradno začne z objavo fiktivnega primera, nato pa se ekipa loti raziskovanja posameznih tematskih sklopov ter ob vodstvu in usmeritvah mentorjev oblikuje in dopolnjuje pravne argumente v obliki tožbe za tožnika in odgovora nanjo za toženca. V začetku januarja sledi oddaja pisnih izdelkov in priprava na ustno fazo.

V ustni fazi (pleadingi) se ekipe pomerijo druga proti drugi, pri čemer ima vsaka ekipa dveh govorcev (oralistov) 45 minut časa, da predstavi svoje argumente. Po nasprotnikovem pleadingu sledita še kratki rebuttal in surrebuttal. Ekipa se lahko udeleži najprej National in Friendly Rounds, kasneje pa se vsaka ekipa pometi v Preliminary, Exhibition in Advanced Rounds, v kolikor napreduje v tekmovanju. Konec tekmovanja vsako leto v aprilu zaznamuje svečana podelitev nagrad za najboljše pisne izdelke, govorce in over-all ekipe.

Matični spletni naslov tekmovanja: https://www.ilsa.org/