Sports Law Arbitration Moot

Sports Law Arbitration Moot [SLAM] je Moot tekmovanje – simulacija športne arbitraže, v katerem študenti pripravijo pisne izdelke (memorandume) na podlagi postavljenega problema s področja športnega prava in se na ustnem delu  (simulacija arbitražne obravnave) tekmovanja pomerijo proti ekipi druge univerze. Tekmovanje je bilo prvič izvedeno leta 2020 in poteka v  angleškem jeziku.

Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov: pisni – v katerem je potrebno pripraviti pisni izdelek (memorandum) na postavljen primer; ustni: najboljše 4 ekipe, ki so izbrane na osnovi pisnih izdelkov, je povabljenih finalni del tekmovanja, ki poteka v Ljubljani. Finalni del je sestavljen is polfinala in finala pri čem se opravi žreb ekip, ki se pomerijo v medsebojnih izločilnih bojih;

Tekmovanje je namenjeno spoznavanju področij športnega prava in športne arbitraže. SLAM ponuja ne le unikatno priložnost spoznavanja športnega prava skozi simulacijo dejanskega primera temveč tudi možnost nastopanja pred priznanimi arbitri in odvetniki s področja športne arbitraže. Tekmovanje je prav tako daje dobro izhodišče za pridobivanje analitičnih sposobnosti ter sposobnosti pisnega in ustnega argumentiranja konkretnega pred ocenjevalci z dolgoletnimi izkušnjami s predmetnega področja. Udeležba na tekmovanju zahteva določeno stopnjo predanosti in ekipnega duha, ki sta ključna za uspešno udeležbo.

Leta 2020 je primer zadeval tematiko odgovornosti nogometnih klubov za izgrede svojih navijačev. Tekmovalci so se ukvarjali z instituti objektivne odgovornosti, ki jih klub nosi zaradi dejanj svojih privržencev, ter pristojnostmi UEFE kot disciplinskega organa v okviru organizacije tekmovanja UEFA Lige Prvakov. V konkretnem primer so tekmovalci morali napisati tako disciplinsko odločbo UEFE, kot tudi odgovor sankcioniranega nogometnega kluba. Tekmovanje je potekalo v dveh fazah: pisna faza (februar 2020 – 15 april 2020) in ustna faza (21. – 24. september 2020), finale je zaradi epidemioloških razmer potekalo preko spleta.

 

Ekipo Pravne fakultete Univerze v Mariboru so sestavljali: Stefan Danojević, Leon Lah, Žan Mom in Valentin Tratnik. Tekom priprav je ekipi pomagala mentorica doc. dr. Petra Weingerl. Ekipa se je na podlagi pisnih izdelkov uvrstila v polfinalni del, kjer se je pomerila proti ekipi Univerze v Ljubljani. Nato se je ekipa uvrstila tudi v finale tekmovanja, kjer je premagala ekipo Univerze v Beogradu. Poleg zmage na ustnem delu tekmovanja, je ekipa prejela tudi nagrado za najboljši pisni izdelek.