Tekmovanje 2019/2020

Ekipa v sestavi Nika Bele, Admir Muratović, Teja Peče in Barbara Smogavc se je pod mentorstvom Leona Brulca, doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika udeležila tekmovanja Jessup, ki je bilo zaznamovano z začetkom pandemije COVID-19, saj ustna faza ni bila izvedena.

Problem Jessup 2020 je obsegal problematiko v zvezi z nasledstvom pogodb, popolnoma avtonomnih orožnih sistemov, vladnih ministrov obtoženih vojnih zločinov, in morebitne nasprotujoče si pristojnosti Meddržavnega sodišča in Svetovne trgovinske organizacije.

Pravna vprašanja primera:

  • Ali ima Meddržavno sodišče pristojnost za odločanje o zahtevku Adawe na podlagi 1921 Treaty of Botega?
  • Ali je uporaba popolnoma avtonomnih orožnih sistemov v nasprotju z mednarodnim pravom?
  • Ali lahko Meddržavno sodišče odloča o zahtevku Adawe o kršitvi CHC Treaty, ali pa je za spore v zvezi s kršitvijo te konvencije izključno pristojna Svetovna trgovinska organizacija?
  • Ali je bila aretacija in pripor Darian Grey skladna z obveznostmi Adawe po mednarodnem pravu in ali jo lahko Adawa izroči Mednarodnemu kazenskemu sodišču?

Pisni del Jessup 2019 se je pričel 11. 9. 2020 z objavo fiktivnega primera. V naslednjih 4 mesecih je ekipa raziskovala posamezne tematske sklope ter ob vodstvu in usmeritvah mentorjev oblikovala in dopolnjevala pravne argumente v obliki tožbe za tožnika in kot odgovora nanjo za toženca. V začetku januarja pa je sledila oddaja pisnih izdelkov.

Priprave na ustni del tekmovanja so tekmovalci pričeli v sredini januarja, in sicer s pripravo in oblikovanjem govorov ter podkrepitvijo argumentov, predstavljenih v pisnem memorialu. Ekipa se je udeležila predtekmovanja v Pragi, kjer se je pomerila proti ostalim ekipam iz Evrope. V študijskem letu 2019/202 je žal zaradi Covid-19 ukrepov ustna faza tekmovanja odpadla.

Rezultat: Ekipa PF UM je na svetovnem delu tekmovanja (Global Rounds) imela drugi najbolši memorandum za Applicanta, prav tako pa je prejela nagrado Alona E. Evans Award for Best Memorials at the White & Case International Rounds (14. mesto).

Dokumenti: