Tekmovanje 2017/2018

25. izvedba tekmovanja Willem C. Vis Intentional Arbitration Moot je označila jubilej četrt stoletja dolge tradicije pomerjanja univerz iz celega sveta na področju mednarodnega trgovinskega ter arbitražnega prava. V tem letu je ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru osvojila odličen uspeh, saj je na PreMootu v Ljubljani osvojila aboslutno prvo mesto.

Primer tega tekmovanja je bil zasnovan na pogodbi, ki se je nanašala na prodaji kakava za izdelavo čokoladnih tort. Spor med strankama je imel svoj izvor v tem ali je kakav, ki je bil dostavljen ustrezal standardom, ki je bil dogovorjen med strankama. Namreč vsaka stranka je zatrjevala, da se njeni splošni pogoji uporabijo za presojo ustreznosti dobavljenega blaga in je zaradi tega bilo potrebno razrešiti preliminarno vprašanje kateri (če sploh) splošni pogoji se uporabijo pri presoji izpolnitve obveznosti strank. Na podlagi tega odgovora pa je drugo materialno vprašanje zahtevalo odgovor ali je tožena stranka izpolnila svoje obveznosti v skladu s pogodbo.

Poleg dveh materialnih vprašanj pa je bilo potrebno razrešiti tudi dve procesni težavi. Pri tem je bilo potrebno upoštevati UNCITRAL Arbitration Rules kot dogovorjena pravila postopka ter UNCITRAL Model Law, kot merodajno pravo sedeža arbitraže. Namreč, ena izmed strank je postavila pod vprašaj neodvisnost in nepristranskost enega izmed arbitrov, zaradi različnih okoliščin, ki naj bi zahtevale njegovo izključitev iz postopka, tako da je postopek izpeljan v skladu z dogovorom strank, veljavnimi arbitražnimi pravili ter zakoni. Najprej je bilo potrebno ugotoviti ali ima arbitražni tribunal pristojen za odločanje o neodvisnosti enega svojih članov, kot tudi ali lahko arbiter, katerega izločitev se zahteva, tudi sodeluje pri tej odločitvi. Za tem pa je bilo potrebno odločiti ali obstajajo utemeljeni razlogi za razrešitev tega arbitra z njegove pozicije.

Univerzo v Mariboru je na zaključnem tekmovanju na Dunaju zastopala ekipa v sestavi: Leon Brulc, Stefan Danojević, Vivian Mohr, Mihael Pojbič, Barbara Smogavc, Hana Šrot in Petra Zupančič. Ekipa se je na pripravah udeležila predtekmovanj v Brnu, Pragi, Beogradu, Zagrebu ter Ljubljani, kjer je tudi zasedla prvo mesto. Sklepni del tekmovanja je potekal na Dunaju od 24 do 29 marca 2018, kjer so se študenti Univerze v Mariboru pomerili proti ekipam Erasmus University Rotterdam, Fordham University, Kobe University in University of Tübingen.