Tekmovanje 2018/2019

Ekipa v sestavi Leon Brulc, Teodora Kordiš, Barbara Smogavc in Valentin Justin Tratnik se je pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika udekežila tekmovanja Jessup.

Primer Jessup 2019 je obsegal problematiko prisvajanje tradicionalnih znanj v komercialne namene, odgovornost države za degradacijo okolja s strani podjetij in kršitve človekovih pravic. V centru problematike pa so bile črede veličastnih jakov.

Pravna vprašanja primera:

  • Ali je Rakkab odgovoren za mednarodna protipravna dejanja (iz spodnjih točk), ker so ravnanja podjetja DORTA pripisljive Rakkabu oziroma ali je Rakkab odgovoren, ker ni uspel preprečiti ravnanj DORTE?
  • Ali ubijanje Jakov v Rakkabu krši mednarodne obveznosti Rakkaba v zvezi z zaščito ogroženih vrst in okolja?
  • Ali ubijanje Jakov krši kulturne in verske pravice Auročanov?
  • Ali je Rakkab dolžan plačati del dobičkov od prodaje zdravila Gallvectra, ker je izkoriščanje in izkoriščanje tradicionalnega znanja, ki pripada Auročanom, brez nadomestila v nasprotju z mednarodnim pravom?

Pisni del Jessup 2019 se je pričel 14. 9. 2020 z objavo fiktivnega primera. V naslednjih 4 mesecih je ekipa raziskovala posamezne tematske sklope ter ob vodstvu in usmeritvah mentorjev oblikovala in dopolnjevala pravne argumente v obliki tožbe za tožnika in kot odgovora nanjo za toženca. V začetku januarja pa je sledila oddaja pisnih izdelkov.

Priprave na ustni del tekmovanja so tekmovalci pričeli v sredini januarja, in sicer s pripravo in oblikovanjem govorov ter podkrepitvijo argumentov, predstavljenih v pisnem memorialu. V študijskem letu 2018/2019 se je ustne faze tekmovanja lahko udeležila zgolj ena ekipa iz Slovenije. Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je udeležila premoota v Lizboni na katerem se je pomerila proti ekipi iz Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.

Kljub temu, da se naša ekipa ni uvrstila na finalni del tekmovanja neposredno, jo je organizator, zaradi odličnih nastopov, povabil na finalni del tekmovanja v Washingtonu kot t.i. exhibition team. Zaključni del tekmovanja je potekal v Washington D.C. od 31. 3. 2019 do 6. 4. 2019. Naša ekipa je tekmovala proti ekipam iz Kenije (University of Nigeria), Kazahstana (KazGUU University), Filipinov (University of Cebu-Banilad) in Kitajske (Yunnan University).

Dokumenti: