MUNLawS 2021

Pod mentorstvom asist. Jana Stajnka in asist. Aljoše Polajžarja sta Mija Kozole (delegatka Kitajske) in Hanna Karič (delegatka Nemčije) nastopali v odboru Human Rights Council, v katerem so tekmovalci najprej razpravljali o razmerah v Xinjiangu in položaju muslimanske manjšine Ujgurov, nato pa še o zagotavljanju človekovih pravic v Afganistanu. Lejla Veladžić je v Evropskem svetu zastopala Hrvaško, razpravljala je o omrežju 5g kot grožnji za kibernetsko varnost ter o problematiki počasne evropske integracije Zahodnega Balkana. Tudi Jakob Hauptman je sodeloval v simulaciji odbora EU, in sicer Sveta Evropske Unije, kjer je zastopal interese Poljske. Diskusija v Svetu Evropske Unije se je osredinila na problematiko evropskega podnebnega prava (»climate law«) in evropskega zelenega dogovora (»European green deal«).

Ustni del tekmovanja je potekal na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, in sicer od 12. do 14. novembra 2021. Priprave na tekmovanje, vključno s pripravljanjem pisnih izdelkov, pa so potekale od septembra do novembra.

Kljub odličnim nastopom je tokrat študente PF UM ugnala ekipa United Nations Students Association Barcelona. Ne glede na to so tekmovalci pridobili številna znanja in izkušnje, predvsem pa izgubili strah pred javnim nastopanjem in sodelovanju v javnih diskusijah v angleškem jeziku.